Geschreven op 12 december 2014

Mee met mobiel, going App 2.0

Ieder zichzelf respecterend bedrijf heeft tegenwoordig een website. En net nu de kosten van een site als vaste post op de begroting staan, is een website alleen niet meer voldoende. Nederland gaat massaal aan de app.

Wie zich in de wereld van de apps begeeft, stuit al snel op een behoorlijke kostenpost. Want iPhone & iPad (iOS), Blackberry, Android en Windows hanteren allemaal verschillende programmeertalen voor het maken van een app. Dat betekent dat er voor ieder van deze platformen apart geprogrammeerd moet worden. Dus minimaal vier keer programmeren, ook bij iedere aanpassing.

Om de kosten te verlagen, kun je kiezen voor bijvoorbeeld alleen de iPhone of Android, maar daarmee loop je dan wel klanten mis die een ander mobiel platform hebben. Bovendien zijn de verschillende apparaten en bijbehorende platformen modegevoelig. iPhone's zijn bijvoorbeeld op dit moment niet meer zo populair als een paar jaar geleden. Dus als je je geld inzet op één van de apparaten en daarmee kijkt naar het marktaandeel van dat specifieke apparaat, kan de waarde van je investering behoorlijk afnemen als het marktaandeel van het platform daalt.

Is er dan een alternatief?
Jazeker, dat is er. Waarom bouwen we geen website die er uitziet als een app? Alle mobiele apparaten beschikken namelijk over een browser. Door nieuwe technieken en betere apparaten is het mogelijk volwaardige website (HTML5) app's te bouwen én te verkopen of te publiceren.


Wat is het resultaat?

  • 75%-95% van de gebruikte code is opnieuw bruikbaar voor een ander platform;
  • aanpassingen worden gelijk en op ieder platform doorgevoerd;
  • websites zijn sneller te bouwen en vereisen minder specialistische kennis dan de bouw van een app;
  • het maakt het makkelijker om nieuwe functionaliteiten toe te voegen;
  • het delen van data tussen website en app wordt gemakkelijker.


Enige nadeel, de web-app is iets langzamer dan een ‘echte’ app. Maar dat gaat om minieme verschillen. Bovendien verwacht ik dat dit verschil door de technische ontwikkelingen over enkele jaren zo goed als verdwenen is. In de VS en Azië is het al heel gewoon dat app's als website gemaakt worden. Kijk maar eens naar Facebook en Google. Iedereen met Facebook op zijn mobiel kan zelf de efficiëntie ervan zien.

De huidige trend is dat er steeds meer platformen bij komen. Zo zullen onder andere Mozilla, Ubuntu en Google met compleet nieuwe (mobiele) platformen komen. Al deze nieuwe platformen proberen voor zichzelf een plekje te verwerven door vooral in te zetten op de zogenoemde HTML5-applicaties, apps die technisch een website zijn.

Het belang van een uniforme taal zal onder andere door deze trends en de grilligheid van deze nieuwe markt steeds belangrijker worden. Het zal voor veel organisaties financieel niet haalbaar zijn om voor ieder platform te ontwikkelen. Ik verwacht dan ook een overgang naar de acceptatie van HTML5-applicaties als ontwikkelstandaard binnen de komende anderhalf jaar.
 

App voor iedereen haalbaar
Samengevat, staar je niet alleen blind op de kosten van een app, realiseer je dat je op korte termijn de investering er uit moet hebben want tijden veranderen. Laat een web-app bouwen en je doet veel gemakkelijker mee op iPhone, iPad, Blackberry, Android én Windows en je bent tevens een stuk beter op de toekomst voorbereid.
Mooi he, die ontwikkelingen op webgebied!
 

Hoofdstraat 154
7811 EW Emmen
0591 - 785318

info@ediso.nl
support@ediso.nl
Menu Sluiten